Lumoava Laos…2018 osa 1

Matkustimme keväällä 2018 Bangkokista Udon Thanin kautta Laosiin, kohteina Vientiane, VanVieng ja LuangPrabang, sieltä KohLantalle. Syksyn matka tehtiin Bangkokista Pakseen ja Si PhanDonille, Champassakiin ja Koh Sametille.

Kirjoitan nämä reissut eri postauksina.

Yhteenvetona alkuun: Laos on siisti, leppoisa ja edullinen, hiukan kömpelö, mutta toimiva. Luonto lumoaa ja ihmiset ovat ystävällisiä.

27.3.2018 saavuimme Bangkokiin, juna-asemalta ostimme liput yöjunaan UdonThaniin, hinta oli 1875bahtia makuupaikoilla. Kävimme asemalla suihkussa a´10b ja olo oli taas kuin ihmisellä. Päivä palloiltiin ympäri Bangkokia ja juna lähti illalla kohti pohjoista. Aamulla 6 aikaan olimme UdonThanissa, jossa taksikuskit eivät puhuneet/ymmärtäneet yhtään englantia. Hetken neuvottelun jälkeen saimme selvitettyä, että halusimme PinkLotusLakelle…Vene kuskeineen maksoi 300bahtia, ja elämys oli kyllä huikea! Koko järvi on täynnä pinkkejä lotuksen kukkia! Törmäsimme myös liki 20-päiseen vesipuhvelilaumaankin, joka ui veneemme läheltä kohti saarta. Toinen kohteemme oli Historical Park, ja matkalla tajusimme, että kuski vie meitä ihan väärään suuntaan…Pysäytin auton ja neuvottelimme oikean kohteen. Paikka on ihan käymisen arvoinen, hienoja kivimuodostelmia, liput 100b hlö. Illalla löyty majoituskin 360bahtilla ja matkalla iltatorille löysimme linja-autoasemankin huomista varten. (1euro n38bahtia)

28.3 aamulla suuntana rajanylitys Thaimaasta Laosin Vientianea. Linjuri ei meitä huolinut kyytiin ilman viisumeita, joita emme siis suomalaisina tarvinneet… Pian onneksi löytyi minivan-kyyti rajalle 100bahtia kahdelta. Rajamuodollisuudet ovat hiukan sekavan oloiset, mutta reipas, nuori taksikuski auttoi meitä ja kuskasi Vientianen keskustaan, kämppäkin löytyi hintaan 12000kip (n.12e), Otettiin kyyti BuddhaParkiin, joka on omalaatuisen taiteilijan puistomainen paikka täynnä patsaita, lisäksi kävimme temppeleillä, ”riemukaarella” ja Paksoi COPECenterillä. Laosissa on vieläkin paljon jenkkien kylvämiä pommeja maaperässä ja ihmisiä kuolee ja vammautuu näistä edelleen. COPECenter kuntouttaa, tekee apuvlineitä ja siellä on myös näyttely, jossa kerrotaan pommeista ja niiden kylvämästä tuhosta. Kävin hieronnassa 6e, ja iltatorilla osallistuin puistojumppaan joen varrella. Tunnelma kaupungissa on leppoisa ja mukava. Seuraavana päivänä kävimme vesipuistossa Ocean park, joka oli melko karu paikka. Temppeleitäkin kävimme katsomassa. Paikallinen yrttihöyrysauna taas oli huippukiva kokemus, hintaa vain 2e hlö, hyvä hierontakin tiikeribalsamilla 10e. Ostimme liput VanViegiin huomiselle 4,5e

31.3 starttasimme VanViengiin surkealla VIP-bussilla pitkin jännittäviä vuoristoteitä, jossa oli useita ulosajoja. Saavuimme VV.n 15 jälkeen ja suunnistus kämpälle epäonnistui, jouduimme turvautumaan tuktukiin, 3 yötä täällä 29e. Hieronta 6e. Kiertelimme aluetta kävellen ja vuokrasimme seuraavana päivänä moottoripyörän 5e/pv. Ajoimme luolille, ja BlueLagoonille, joita olikin varmaan 5kpl eri suunnilla…Maaseudulla tie oli huonoa, mutta oli hauska ajella katsellen paikallisten elämää. Paljon se keskittyy joen ympärille, jossa liikutaan, peseydytään, pestään jopa autot ja mopot…

2.4 maanantaiaamuna heräsimme kämpän takaa kaiuttimista kuuluvaan kansallishenkiseen reippaaseen julistukseen, jota sitten kesti parisen tuntia. Laos on sosialistinen maa, aina se jossain näkyy/kuuluu… Must-juttu VanViengissä on tubeilu, eli vuokrasimme trektorin sisäkumit ja auto vei meidät jenkkipariskunnan kanssa joelle, jossa siirryimme virran vietäväksi! Niin siistiä lipua pitkin jokea lämpimässä vedessä! Tunnelmaa söivät vain alku- ja loppupään baarit, jotka pistivät renkaat nähdessään volat täysille ja poppi raikasi. Emme olleet kännitubeilijoita, joten meistä ei baarit tiliä tehneet. Huomiselle liput LuangPrabangiin 10e hlö, ja zipline 25e hlö.

Aamusta seikkalemaan vaijeriliukuun! Olihan se siistiä! Varsinkin pitkä liuku joen yllä! Ennen bussin lähtöä relasimme BackpackerHostellin altaalla 2e hlö. LuangPrabangiin saavuimme iltasella. ja aamusta kävelimme ympäriinsä katsellen paikkoja. OldTown museo, temppelit, sekä KungSi vesiputoukset (tuktuk 10e, pääsyliput 4e) olivat oikein vaikuttavia! Seuraavan päivän aktiviteettina lähdimme TonSi-vesiputouksille, joissa ei ollut paljoa vettä. Perjantaina ennen lentokentälle lähtöä ehdimme vielä viskikylään, Laosissa on perinteenä sulloa käärmeitä, liskoja ja muita ötököitä viskin sekaan ja niiden väitetään olevan parantavia ja voimia antavia juomia…Lensimme LuangPrabangista Krabille, koska halusimme tavata ystäviämme KohLantalla.

Saavuimme KrabiTowniin puolen yön jälkeen taksilla, ja totesimme varatun majoituksemme olevan kiinni…koputuksiin ei vastattu ja lähellä ei ollut enää mikään auki. Päätimme suunnistaa kohti keskustoria ja onneksi suuntamme olikin oikea. Tori oli suljettu, rotat juoksivat kaduilla ja muutamia paikallisia oli vielä syömässä ja kaljoilla, mutta mitään majoitusta ei näkynyt avoinna…Onneksi vanha tuttu CityHotel oli auki ja saimme ylihintaisen huoneen yöksi, ettei tarvinnut rottien seassa nukkua… aamulla minivan KohLantan saarelle 580bahtia/2hlöä. Kuin kotiinsa tulisi…LongBeach ja BlueSkyBungalowit! Kaikki ystävät ja tutut, ihana ranta…

Seuraavana päivänä mopo alle ja menoksi, kiva katsella ympäri saarta, kävimme myös LantaAnimalWellfare-eläinsuojelutarhalla, tekevät uskomattoman hyvää työtä täällä! Loppureissu chillattiin, tavattiin ystäviä ja ajeltiin mopolla… Paluu oli lennoilla Krabi-Bangkok-Helsinki.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *