Onnellisuudesta

ONNELLISUUS

Kiitollinen ihminen on onnellinen, näin sanotaan ja tutkimuksetkin sen vahvistavat.

Miten voi lisätä kiitollisuutta ja onnellisuutta elämässään?

Olen lapsesta saakka ajatellut, että ihminen on oman onnensa seppä. Kaikille asioille ei mitään mahda, mutta niiden kanssa voi oppia elämään. Osalle asioista taas voi paljonkin. Jos et viihdy siinä missä olet, lähde kohti uutta!

Olen tehnyt elämässäni monia hyppyjä tuntemattomaan, ja aina, lopulta, ne ovat olleet hyviä siirtoja matkalla parempaan. Rohkeutta se vaatii, koska tuttu helvetti on tuttu, uudesta ei tiedä mitään.

Kiitollisutta on olla onnellinen pienistä asioista, arkisista jutuista, joita kohtaat joka päivä.

Niistä voi opetella nauttimaan ja se on vain asennekysymys.

Olen lähtenyt huonosta parisuhteesta, kun tajusin, etten voi pelastaa kuin itseni. Olen lähtenyt vakituisesta työstä, koska se tappoi minua pikkuhiljaa – en saanut siitä mitään, muuta kuin palkan. Olen muuttanut uudelle paikkakunnalle, koska halusin aloittaa alusta. Olen ottanut riskejä toteuttaakseni haaveitani-huomatakseni, ettei se toiminutkaan. Ja palannut lähtöpisteeseen. Olen tehnyt hyviä asioita ja huonoja asioita. Paljon virheitä ja toivottavasti oppinut niistä. Olen polttanut itseni loppuun- ja palannut sieltä rotkosta. Töitä olen tehnyt paljon aina, pääosin nauttien siitä kaikesta. Työllä olen myös melkein saanut itseni hengiltä. Kaikella on puolensa ja kohtuus ei ole minun tapani elää ; )

Mutta olen elänyt ja tehnyt asioille jotain. Paljon on vielä opeteltavaa, mutta nautin tästä elämänpituisesta matkasta!

Ohjeita onnellisuuteen, oman elämäni opettamia, joita opettelen vielä itsekin:

 1. Lopeta valittaminen, jos keskityt huonoihin asioihin, ne lisääntyvät. Keskity hyviin – ja nekin lisääntyvät! Vältä valittajien, negatiivisten ja pahan puhujien seuraa.
 2. Opettele nauttimaan pienistä asioista, pysähdy kuuntelemaan linnunlaulua, tuntemaan auringonlämpö tai sadepisarat poskillasi. Tunne kahvikupin lämpö käsissäsi, kahvin tuoksu ja maku…yksinkertaista arjen mindfullnessia! Nauti elämästä ja hämmästele ympäristöäsi kuin lapsi.
 3. Tilaa elämääsi hyviä asioita niin ne tapahtuvat. Et ehkä saa lottovoittoa, mutta tekisikö se sinut onnelliseksi? Oikeasti? Raha ei ole onnen avain, vaikka se asioita helpottaakin.
 4. Tee asioita, joista pidät. Jos mahdollista, tee työtä, josta tykkäät, työtä jolla on merkitys!
 1. Uskalla nauttia ja olla onnellinen! Jos menestyt jossain, nauti siitäkin!
 1. Irrottaudu pakoista. Onko pakko siivota tiettynä päivänä, jos se ei tunnu hyvältä? Muuta siivouspäivä sopivammaksi, tai siivoa vähän joka päivä. Yksinkertaista asioita.
 1. Tee uusia asioita ja käy epämukavuusalueellasi- siellä tapahtuu ihmeitä! Voit oppia uusia taitoja, uusia puolia itsestäsi ja saada uusia iloja elämääsi.
 1. Lakkaa murehtimasta! Etukäteen ja takakäteen murehtiminen ei auta mitään. Saat vain turhaa taakkaa kannettavaksesi. Asioita tapahtuu ja jää tapahtumatta vaikka et miettisi niitä pätkääkään. Ja aina, asiolla on taipumus järjestyä!
 1. Matkusta! Jonnekin, vaihda maisemaa, se avaa silmiäsi ja pääset irti arjesta. Kauas ei tarvitse mennä, riittää kun siirry kotinurkiltasi ja katsot maailmaa uusin silmin.
 1. Anna aikaa tärkeille, eläville ihmisille nyt. Perheelle ja ystäville, vie kukkia, anna kosketusta ja kuuntele. Ole läsnä heille. Kerro, että he ovat tärkeitä, kukaan ei lue ajatuksiamme.
 2. Opettele pois kiireen ajatuksesta, ole läsnä tässä ja nyt. Hylkää välillä kännykkä ja tietokone, tarvittaessa vetäydy mökille tai vain itseesi, ettet hukkaa itseäsi.
 1. Ole terveesti itsekäs, ota oma tilasi, äläkä anna muiden määrätä elämääsi. Mutta älä ole itsekäs huonolla tavalla. Yhteisöllisyys on sitä, mitä ihminen kaipaa tässä ajassa. On hyvä kuulua johonkin joukkoon, olla osa jotain suurempaa.
 2. Opiskele uutta! Mene lyhytkursseille, jotka sinua kiinnostavat, tai aloita uusi harrastus! Ole avoin uusille asioille. Tee hyvää muille, se palkitsee.
 3. Käy äärirajoilla, uskaltamisesi tai fyysisen jaksamisesi kanssa, et tiedä mihin pystyt, jos et ole nähnyt koko kapasiteettiasi. Se antaa voimaa, tiedät, että sinussa on enemmän kuin uskoitkaan! Henkisen jaksamisen koettelemusten kanssa olisin varovainen, se voi olla tuhoisampaa, ja ne haasteet tulevat usein tilaamatta…

Toisten auttaminen monesti antaa minulle paljon. Uskon siihen, että hyvä kiertää, ja hyviä asioita tapahtuu hyville ihmisille. Ollaan enkeleitä toisillemme- ainakin joka päivä, pieni hetki!

Susanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *